Λαγγίτες

ΛΑΓΓΙΤΕΣ (λουκουμάδες)

Υλικά:
Ξινή μαγιά
Νερό
Αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση:
Αναπιάνουμε το προζύμι και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Παίρνουμε το προζύμι και αφού το αραιώσουμε με λίγο νερό, προσθέτουμε σ’ αυτό αλεύρι τόσο ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Αυτή τη διαδικασία οι παλιές νοικοκυρές την ονομάζουν «ανάπιασμα» του προζυμιού. Αφού, λοιπόν, αναπιάσουμε το προζύμι το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, τότε λιώνανε στο τηγάνι λίπος μέσα στο οποίο τηγάνιζαν κουταλιά-κουταλιά τις λαγγίτες. Σήμερα, τηγανίζουμε σε λάδι. Όπως βγαίνουν ζεστές τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή μέλι και τις σερβίρουμε ζεστές.
-Στο παρελθόν τις λαγγίτες τις πρόσφεραν είτε ως δώρο στις λεχώνες είτε ως μοίρασμα τα ψυχοσάββατα.

This entry was posted in Γλυκά, Φαγητά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε