Λουκάνικα Τρικάλων (χωριάτικα)

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (χωριάτικα)

Υλικά παρασκευής:
Το παχύ έντερο ενός γουρουνιού, καρδιές από αρνί ή κατσίκι, συκώτι ενός γουρουνιού, νεφρά, σπλήνα, τριμμένα πράσα,
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κρέας γουρουνιού

Ποσότητες υλικών:
Το παχύ έντερο ενός γουρουνιού
2 καρδιές από αρνί ή κατσίκι
Το μισό συκώτι ενός γουρουνιού
2 νεφρά
Σπλήνα
4 τριμμένα πράσα
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
1⁄2 κιλό κρέας γουρουνιού

Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα κρεατικά με ψαλίδι σε πολύ μικρά κομματάκια και τα τοποθετούμε σε μια λεκανίτσα μέσα στην οποία τρίβουμε και το πράσο.Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Το παχύ έντερο το πλένουμε πολύ καλά και το γεμίζουμε με το περιεχόμενο της λεκάνης αφού πρώτα δέσουμε από τη μια μεριά με σπάγκο σφιχτά.
Θέλει πολύ υπομονή για να γεμίσει όλο το παχύ έντερο με το μείγμα μας καθώς πρέπει να σπρώχνουμε το περιεχόμενο προς την κλειστή μεριά του εντέρου μέχρι να γεμίσει όλη η διαδρομή από εκεί μέχρι την ανοιχτή μεριά του εντέρου. Η όλη διαδικασία είναι πιο εύκολη με ειδικό μηχάνημα πλήρωσης του εντέρου ή αν δεν υπάρχει τέτοιο, με χωνί που τοποθετείται στην ανοιχτή μεριά του εντέρου και βάζοντας μείγμα κρεατικών στο χωνί και σπρώχνοντας το με τον αντίχειρα γεμίζει σιγά-σιγά το παχύ έντερο. Όταν γεμίσει καλά, βγάζουμε το χωνί και με σπάγκο δένουμε και την ανοιχτή μεριά του. Προσεχτικά για να μη σκιστεί το έντερο το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί τυλίγοντάς το από την περιφέρεια του ταψιού κυκλικά προς το κέντρο. Το ψήνουμε σε φούρνο ξυλόσομπας για 1 ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με μπόλικο φρέσκο λεμόνι.

This entry was posted in Φαγητά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε